We kennen het gevoel als kleine pups je in de ogen kijken. Ze roepen dezelfde gevoelens op als moeders en kinderen elkaar knuffelen.

Hoe kan het dat die gevoelens tussen mens en hond hetzelfde kunnen zijn en kunnen we daar iets nuttigs mee doen, bijvoorbeeld bij kinderen die het moeilijk hebben? Het antwoord is ja! Coachen met honden is zeer effectief op allerlei gebieden.


Waarom coachen met honden zo goed werkt

Laten we ons eerst een beetje verdiepen in de wetenschap om te verklaren waarom coachen met honden zo goed werkt. Wanneer een hond zich vol overgave in je ogen kijkt, komt er zowel bij de hond als bij jezelf een natuurlijk stofje vrij in de hersenen, dat oxytocine heet. Dit stofje versterkt de band die de hond met zijn baasje heeft en roept ook een gevoel van bescherming op. De werking van dit stofje werd ontdekt in het begin van de 20e eeuw en wordt nu ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij het versterken van de sociale band tussen mensen, met name tussen moeder en kind. Door de nauwe band die honden en mensen over de eeuwen met elkaar hebben opgebouwd, wekt dit stofje hetzelfde in het hoofd van de hond èn de mens, zo heeft recent Japans onderzoek aangetoond. Hondgenoot maakt bij het coachen met honden gebruik van deze kennis.

 

Stress verminderen

Natuurlijk is het leuk om te weten waar die band tussen hond en mens vandaan komt. Interessanter wordt het wanneer we weten dat we door middel van coachen met honden stress en andere problemen kunnen verminderen. Oxytocine remt namelijk de activiteit in het gedeelte van de hersenen waar heftige emotionele reacties worden gemaakt. Bij hogere niveaus van dit stofje ben je beter weerbaar tegen stress en komt je lichaam sneller tot rust. Daarmee kun je negatieve gevoelens als angst of verslaving ook makkelijker onderdrukken.

 

Ook voor autistische kinderen

Coachen met honden helpt kinderen ook als zij bijvoorbeeld een laag zelfbeeld hebben. De blikken die onze honden met kinderen uitwisselen zijn veelbetekenend. Door tijdens de coaching actief bezig te zijn en te werken aan de onderlinge band met de hond zorgen we ervoor dat in de plaats van angst, wantrouwen of afhankelijkheid iets veel mooiers komt namelijk zelfvertrouwen, zelfinzicht en weerbaarheid. Met name autistische kinderen kunnen baat hebben bij het bondgenootschap dat ontstaat tijdens het coachen met honden.

Ken je een kind dat wel wat hondenliefde kan gebruiken, kom dan snel eens langs. Door die hondenogen gaat er een wereld voor ze open! Je vindt ons in Schalkhaar, vlakbij Deventer.

Wil je meer weten over deze bijzondere training van Hondgenoot? Neem dan vandaag nog contact met mij op.

Wij kunnen iedereen het aanraden om naar Hondgenoot te gaan, vooral als je een kind hebt wat erg verlegen is of het erg moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen.

– Bram