Een laag zelfbeeld is hetzelfde als een negatief zelfbeeld of een minderwaardigheidscomplex.

Dit betekent dat je weinig zelfvertrouwen hebt, vaak onzeker bent en je minderwaardig voelt ten opzichte van een ander. Een laag zelfbeeld kan betrekking hebben op je uiterlijk, schoolprestaties, werk of in relatie met anderen. Door je lage zelfbeeld heb je vaak moeite om voor jezelf op te komen. Je bent steeds bezig met de vraag wat anderen van je denken.

De oorzaken van een laag zelfbeeld zijn heel divers. Het is bijvoorbeeld bekend dat kinderen die vroeger op school gepest zijn hier jarenlang last van kunnen hebben. Veel kritiek van opvoeders en zeer strenge regels tijdens de opvoeding of het gebrek aan waardering. Met als conclusie dat je niet happy bent over jezelf.

Waarom coachen met honden?

Bij Hondgenoot maken we een einde aan alle negativiteit van een laag zelfbeeld. In onze coaching maken we hiervoor gebruik van psycho-sociale hulphonden. Onze honden zijn altijd blij om je te zien en stralen enorm veel positieve energie uit. Honden accepteren jou met al je plus- en minpunten. Zij zijn onvoorwaardelijk betrokken bij jou. Zij helpen jou om jouw negatieve zelfbeeld om te zetten naar een realistisch zelfbeeld.
Deze energie gebruiken we om je meer zelfvertrouwen te geven en om een laag zelfbeeld te veranderen in een positief zelfbeeld. Dankzij de honden ga je weer positief over jezelf denken.

Hoe werkt het?

Tijdens een coachingstraject bij Hondgenoot ga je meteen aan de slag. Er is weinig theorie, maar heel veel praktijkoefening met de honden in de buitenlucht. De coaching is erop gericht om jou de taal van de honden te laten spreken, zodat de honden met jou op sublieme wijze kunnen communiceren. De oefeningen zijn daarom gericht op het leren zien van de signalen bij honden. Hier op kun jij weer reageren. We gaan speuren met de hond, wandelen, natuurlijke hindernissenbaan lopen en uiteindelijk gaat de hond van de lijn. We hebben aandacht voor je stemgebruik, lichaamstaal en verzorging van de hond. Uiteindelijk ga je merken dat je met een zelfverzekerde stem en lichaamshouding op een vredelievende manier kunt communiceren met een hond. En uiteindelijk ook beter met mensen.
Je zult zien waar je sterke kanten liggen, maar ook aan welke zaken nog gewerkt kunnen worden. Dit alles zonder jou te veroordelen.

Het resultaat

Een basis coachingstraject bestaat uit 10 bijeenkomsten. Als de training is afgerond heb je realistischer zelfbeeld gekregen. Je hebt meer zelfvertrouwen gekregen en je bent assertiever geworden op een positieve manier. Je staat meer open voor anderen en maakt makkelijker contact. Je hebt ook geleerd om ‘nee’ te zeggen wanneer je je ongemakkelijk voelt.
We helpen veel kinderen om hun onzekerheid te overwinnen, maar ook als volwassene ben je van harte welkom.

Wij kunnen iedereen het aanraden om naar Hondgenoot te gaan, vooral als je een kind hebt wat erg verlegen is of het erg moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen.

– Bram