Mijn naam is Gigi Splinter, oprichter en eigenaar van Hondgenoot. Ik heb ruim 15 jaar in de jeugdzorg gewerkt.

Ik help kinderen en jongeren bij het omgaan met gedragsproblemen en/of persoonlijkheidsstoornissen. Hier zet ik een van mijn psycho-sociaal hulphonden in. Ook wil ik iedereen helpen om van zijn hondenangst af te komen.

Een andere tak van sport is het opleiden van buddy honden samen met de jongere. Ik zorg dat ze een team gaan vormen en dat zij elkaar taal leren herkennen. Deze teams worden opgeleid voor jongeren met autisme, angsten, eetstoornissen, PTSS of andere psychische aandoeningen.

wie ben ik DSC5581 1

Hoe is Hondgenoot ontstaan?

Hondgenoot is ontstaan, doordat ik mijn honden regelmatig mee naar mijn werk nam. Daar merkte ik dat sommige cliënten dat heel leuk vonden. Ze voelen zich daardoor sneller op hun gemak. Ook in het gesprek. Niet alle aandacht gaat naar jou of je situatie, maar ook naar de hond. Daardoor is het midner beladen of confronterend. Het mooie is dat je het dan wél over dingen kunt hebben die anders moeilijker aan de orde komen.

Die positieve ervaring zette me aan het denken. Wat zou er nog meer mogelijk zijn? En hoe kan ik het werken met een hond gerichter inzetten?

Opleiding

Ik startte met de opleiding Topdog. Daar leerde ik om een professionele manier te ontwikkelen om mens en hond te laten samenwerken. Daarna volgde ik bij Calming Signs de opleiding tot hondengedragsdeskundige, om te leren werken volgens de inzichten van Turid Rugaas. Zij kijkt vooral naar de lichaamstaal van honden. Dit gebruik ik ook in mijn begeleiding. Ik kijk in mijn begeleidingen vooral naar het welzijn van de hond. Elke uur dat de hond aan het werk is, is een investering voor de volgende keer. Verder heb ik een cursus ‘hondenspiegelen’ gedaan bij de Hondenspiegel. Door verschillende trainingen ben ik gespecialiseerd in het inzetten van detectie- en speurwerk als werkmateriaal bij mijn honden. Dit levert hele mooie spiegelingen op. En de honden zijn heel erg blij wanneer ze met de client ook hun neus mogen gebruiken.

Hondengedragsdeskundige

Inmiddels ben ik PDTE hondengedragsdeskundige en werk ik soms in opdracht van baasjes met honden die gedragsproblemen hebben.

Het motto hierin is: niet commanderen, maar communiceren. Je probeert de ander niet strak te houden en je wil op te leggen, maar geeft de ander ruimte en probeert zo goed mogelijk samen te werken. Dat lukt als je de lichaamstaal van honden en mensen leert lezen en hierop leert inspelen. Vooral die inzichten gebruik ik in mijn trajecten.

Honden zijn mijn passie. Niets of niemand heeft mij zoveel geleerd over onvoorwaardelijke vriendschap als zij. Ik geloof in de kracht van hun vacht!

banner skj

Het is geweldig te kunnen zeggen: ‘Mijn kind is nu een stuk zelfbewuster en gaat met genoeg (zelf)vertrouwen de toekomst tegemoet.

– Laurel