Ben je soms onzeker? Maak je je druk wat anderen van je denken? Twijfel jij wel eens aan de keuzes die je maakt? Heb jij last van onzekerheid of verlegenheid?

Wil je meer geloven in jezelf en minder twijfelen? Hoe zou het voelen om niet meer zenuwachtig te zijn, maar rustig, kalm en vol vertrouwen in jezelf. Zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig en succesvol leven. Het is het verschil tussen een leven vol angst en onzekerheden en een bruisend en rijk leven vol energie en leuke ervaringen. Zelfvertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor geluk.

Laag zelfbeeld

Veel kinderen en volwassenen kampen met weinig zelfvertrouwen of een gebrek aan sociale vaardigheden. Veel mensen twijfelen aan zichzelf en missen het geloof in hun eigen kunnen. Ze zijn vaak te kritisch en hebben te hoge verwachtingen van zichzelf. Een laag zelfbeeld kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Kinderen vinden het vaak moeilijk om zich staande te houden op school en als volwassene kan je je verloren voelen omdat je het leven anders had voorgesteld. Gelukkig is het heel goed mogelijk om met de juiste training je zelfvertrouwen te vergroten. Dit geldt voor iedereen, dus voor zowel kinderen als voor volwassenen die niet lekker in hun vel zitten.

Je zelfvertrouwen vergroten met honden

Er zijn talloze manieren en trainingen om je zelfvertrouwen te vergroten. Bij Hondgenoot in Schalkhaar (vlakbij Deventer) hebben we een unieke aanpak om je zelfvertrouwen te vergroten en zetten we honden in om het zelfvertrouwen van onze cursisten te vergroten.

Honden spiegelen ons gedrag

Waarom trainen we met honden? Honden worden niet voor niets ‘man’s best friend’ genoemd. Ze hebben een onvoorwaardelijke trouw aan mensen en veroordelen je niet. Door te trainen met honden vergroot je het inzicht in je eigen functioneren omdat je gedrag door de hond wordt gespiegeld. Honden zijn geweldige dieren om je zelfvertrouwen te vergroten. Ze laten zien wat jij doet en voelt en communiceren door middel van lichaamstaal. Zij reageren op signalen die wij geven. Honden laten hiermee zien wat het effect van deze signalen op hen is. Zij ‘spiegelen’ ons hiermee. Als wij in deze spiegel durven kijken, kunnen we hier veel van leren. Door te werken met honden ervaar je het effect van je eigen gedrag.

Sociale vaardigheidstraining

Als je hebt ontdekt hoe jouw gedrag uitwerkt op de hond begint de volgende stap, namelijk het veranderen van je houding en je gedrag. Dit doen we op een positieve manier zodat er een band ontstaat tussen jezelf en de hond. Je lichaamshouding zegt veel over je zelfvertrouwen. Mensen met hangende schouders komen onzeker over. Ze zijn niet enthousiast over wat ze doen en beschouwen zichzelf niet als erg belangrijk. Om samen te kunnen werken met een hond, is het belangrijk om je zelfvertrouwen te vergroten en dat je dit ook uitstraalt. Loop rechtop en je hoofd omhoog. Zorg voor een vriendelijke en open houding. Dit zijn nieuwe sociale vaardigheden, die je kunt oefenen in samenwerking met een hond. Je voelt je zelfvertrouwen groeien!

Uiteindelijk zal je ervaren dat de hond je volledig vertrouwt en dat jij degene bent waar het bij de hond om draait. Dat is het mooiste compliment dat je kan ontvangen en het is een enorme stimulans om je zelfvertrouwen te vergroten. Je voelt je blij en gewaardeerd, je houding wordt sterker en dat neem je mee naar het echte leven.

Wij kunnen iedereen het aanraden om naar Hondgenoot te gaan, vooral als je een kind hebt wat erg verlegen is of het erg moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen.

– Bram