Het grote voordeel van het zelf opleiden van je eigen buddy hond is dat het aanleren van bepaalde taken een constructieve samenwerking met een langdurig effect heeft. Hoewel jouw hond algemene taken en vaardigheden aangeleerd krijgt, zal jouw hond ook dingen leren die specifiek voor jou van belang zijn. Omdat jij leert hoe jij zelf jouw hond kan trainen, ben jij altijd in staat om oefeningen bij te spijkeren en kan jij zelfs na het afronden van het traject, jouw hond nieuwe taken aanleren. Het opleidingstraject zal ongeveer 2 jaar in beslag nemen.

Hondgenoot blijft na twee jaar natuurlijk op de achtergrond en wanneer daar behoefte aan is, kun jij altijd weer terecht bij ons, voor tips en ondersteuning en de jaarlijkse hercertificering van jouw hond.

Door de intensieve samenwerking met de hond, in combinatie met de begeleiding vanuit Hondgenoot leer jij jouw hond heel goed kennen. Dit is onder andere van belang bij het herkennen van het gedrag van de hond. Je leert herkennen wanneer jouw hond reageert op jouw gedrag. Zo kun jij jouw gedrag vroegtijdig te signaleren en hierop actie ondernemen. Dit heet spiegelen. In de samenwerking met jou en jouw hond maakt Hondgenoot hier veel gebruik van. Dit werkt voor beide partijen heel prettig.

Als er gedurende het eerste levensjaar van de hond gestart wordt met het Hondgenoot buddyhondtraject, zal er vooral gewerkt worden aan een goede basis en voorbereiding op de taken die de hond later gaat uitvoeren. In het eerste levensjaar is een hond nog niet 'toe' om al echte buddyhond taken uit te voeren maar kunnen we wel een eerste aanzet geven aan die vaardigheden die belangrijk zijn.

De trainingen vinden de eerste periode vooral plaats bij mijn praktijk in Schalkhaar. Daarna zullen we ook in jouw omgeving oefenen en buiten op verschillende locaties. 

Het vraagt veel inzet en inspanning van jou om zelf een hond op te leiden tot jouw buddyhond. Hondgenoot gaat samen met ouders/ verzorgers en eventueel andere professionals) inschatten of een traject voor een buddyhond haalbaar is voor jou. Daarnaast vragen we aan jou om te bepalen of jij deze inspanning wil en kan leveren. Want wanneer je besluit om ervoor te gaan, dan vragen wij namelijk honderdtwintig procent inzet.

Tussen de trainingen door zal er ook regelmatig zelfstandig geoefend moeten worden. De puppyperiode is best intensief. De pup moet dan nog leren om even alleen te blijven en is nog niet zindelijk. Ook moet de pup aan veel verschillende situaties wennen, wat betekent dat jij met de pup op pad moet. Maar ook wanneer je een oudere hond hebt, zal deze ook getraind moeten worden in de dingen die hij nog niet kan. Er zijn wekelijks contactmomenten met Hondgenoot om jou hierin te ondersteunen.

Om zelfstandig het buddy Hondgenoot programma te starten ben je ouder dan 18 jaar. Ben je jonger, volg je het programma samen met je ouders. Je hebt een eigen hond, of een puppy op komst. Je kan zelfstandig voor de hond zorgen, of je doet dat samen met een familielid. Je stelt het welzijn van de hond voorop en je kunt jouw hond een veilige plaats bieden.

Als er nog geen hond is ga ik samen met jou op zoek naar een geschikte hond. Ik heb veel contacten met fokkers die met regelmaat geschikte buddy- pups afleveren aan verschillende hulphond instanties.  Maar ook zijn er leuke herplaatsers die een mooie buddy hond zouden kunnen worden. De hond wordt altijd getest op geschiktheid.

Ook bij Hondgenoot worden er jaarlijks geschikte pups geboren. Deze worden getest door een onafhankelijke gedragstherapeut. Er zijn al meerdere pups uitgevlogen naar jongeren die na een Hondgenoot buddyhond traject, deze hond inzetten als buddyhond. Houdt onze site en social media in de gaten voor meer informatie.

 

Wij kunnen iedereen het aanraden om naar Hondgenoot te gaan, vooral als je een kind hebt wat erg verlegen is of het erg moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen.

– Bram