Je gaat leren hoe je jouw lichaamstaal kunt gebruiken. Om aan te geven wat je wilt en wat je niet wilt. Het motto daarbij is: niet commanderen, maar communiceren. Dan bouw je een goede band met de hond op. Niet ineens, stap voor stap. We gebruiken daarbij de zg. ‘stress escalatie ladder’. Die is bedacht door Turid Rugaas.
Een hond als maatje
Het leuke is: één van de honden gaat daarbij helpen. Dat wordt jouw maatje, oftewel jouw Hondgenoot tijdens deze begeleiding. Dat kun je nu zeker nog niet voorstellen…
Steeds een stapje verder
Tijdens de eerste bijeenkomsten leer je van alles over de hond. Wie de hond is, wat hij eet, waar hij slaapt, hoe je met hem kan spelen. Ik leer je hoe je kan zien dat hij boos is of juist blij. En hoe de hond laat merken dat hij contact wil, of juist niet.
En, misschien wel het allerbelangrijkste: hoe jij daar het beste mee om kunt gaan. Wat moet je nou doen als een hond naar je toe komt? Of als hij tegen je aan wil springen? Maak je geen zorgen, dat leer je vanzelf. Wat daarbij helpt, is als je je een beetje kunt ontspannen. Daar ondersteun ik je bij. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je op een goede manier ademhaalt.
We forceren niets, maar bouwen de begeleiding stap voor stap op. En jij mag het tempo aangeven. Misschien wil je de eerste keer alleen de honden horen, of vanaf een foto bekijken. En daarna rustig naar een van de honden kijken, terwijl deze buiten aan een riem zit. En misschien wil je de volgende keer onze kleine Biscuit wel aan de lijn over het veld zien lopen. Of mag hij wel een keer voorzichtig aan je snuffelen.
Onze honden zijn heel verschillend. Groot en klein, licht en donker, heel rustig of juist onstuimig. Samen met jou kiezen we altijd de hond die het best past bij jou en wat je wilt leren.
Afronding
Na afronding van de begeleiding krijg je jouw persoonlijke Hondgenoot certificaat. Misschien ben je nog niet helemaal van je angst af, maar je kunt er wel beter mee omgaan. Je weet nu wat je kunt doen als je een hond tegenkomt en je raakt niet meer in paniek.
Op de laatste bijeenkomst komt er een eindgesprek met je ouders/verzorgers of eventuele begeleiders. Daarin bespreken we wat je allemaal bereikt hebt en laat jij dat zien.