Een aantal sociale vaardigheden wordt samengevat onder het begrip ‘assertiviteit’. Assertiviteit gaat vooral over ‘nee’ zeggen en grenzen stellen. Assertief zijn betekent dat je als kind of volwassene opkomt voor jezelf op een respectvolle manier en een manier die passend is voor de situatie.
Assertiviteit is iets wat je kan aanleren als je een basis van zelfvertrouwen hebt. De assertiviteits training van Hondgenoot kan je helpen met het vergroten van je zelfvertrouwen, in combinatie met het ontwikkelen van meer assertiviteit. We hebben een unieke aanpak om je zelfvertrouwen te vergroten; we zetten namelijk honden in tijdens de assertiviteits training.
Coachen met honden
De wijze waarop je iets zegt: de toon, de klank, het ritme, de rust, afwisseling, helderheid, je mimiek en vanzelfsprekendheid, bepalen het resultaat of de hond jou zal zien als samenwerkingspartner. Tijdens de training oefenen we hiermee. De hond zal in de cursus niet altijd reageren zoals jij dit wilt. Durf dan opnieuw te vragen, zodat je op een natuurlijke manier assertief wordt. Assertief ben je overigens niet alleen in je boodschap. Je woorden zijn wel een belangrijk onderdeel van de communicatie in de assertiviteits training, maar je houding en je stemgebruik tellen in deze training ook mee en zijn heel belangrijk. Laat duidelijk blijken dat je er bent.
Grenzen aangeven
Het aangeven van fysieke grenzen is een belangrijk onderdeel in de assertiviteits training. Honden kunnen, wanneer de taal tussen jou en de hond nog niet duidelijk is, hun grenzen opzoeken door tegen je aan te springen, of je opzij te duwen. Neem positie in door stevig en zelfverzekerd te staan. Geen hond die jou nog van je sokken springt!
Waarnemen
Tijdens deze assertiviteitstraining leert je kind of jijzelf aan den lijve de kunst van het waarnemen. Dat betekent alles zien en nergens meer op letten. En wat zie je werkelijk. We kijken bijvoorbeeld naar een groep honden en we gaan het gedrag beschrijven zonder waardeoordeel.
Nee zeggen
‘Nee’ zeggen is voor veel mensen moeilijk. Veel mensen hebben de neiging om hun weigering uit te leggen. ‘Ik kan niet komen, want ik voel me niet zo lekker.’ Een simpel ‘nee’ is eigenlijk al genoeg. En als mensen vragen waarom je weigert, kun je antwoorden: ‘Ik heb dat liever niet.’ In de meeste gevallen ben je geen uitleg verschuldigd. We oefenen in de assertiviteitscursus het ‘nee’ zeggen met honden. Een simpel ‘nee’ vanuit je lichaamstaal volstaat bij hen wel.
Ontspannen
Je assertief gedragen is spannend als je het niet vaak doet. Waarschijnlijk voel je je hart kloppen en je bloed racen. Probeer je op dat moment te ontspannen. Door je te ontspannen wordt deze angst vanzelf minder. Wanneer je samenwerkt met honden, zal je hartslag dalen en je ademhaling wordt rustiger. Dit is de ideale basis om je assertiviteit uit te proberen en om het geloof in jezelf te vergroten.
Onze assertiviteitstraining is er niet alleen voor volwassenen, de coaching is ook zeer effectief voor kinderen.