Wie zijn wij


Gigi Splinter

Mijn naam is Gigi Splinter, oprichter en eigenaar van Hondgenoot. Ik ben ook ambulant hulpverlener en werk ruim 18 jaar in de (jeugd)zorg.

In mijn werk ondersteun ik heel verschillende mensen. Bijvoorbeeld kinderen en jongeren, bij het omgaan met gedragsproblemen en/of persoonlijkheidsstoornissen. Ik ben gespecialiseerd in het geven van fysieke weerbaarheidstrainingen aan kinderen en jongeren die niet zo assertief zijn, of juist té. Daarnaast richt ik me op gezinnen die worstelen met meervoudige problemen en op zg. ernstige zorgmijders die door een psychiatrische stoornis en/of verslaving steeds verder in de problemen komen.

Hoe is Hondgenoot ontstaan?
Hondgenoot is min of meer bij toeval ontstaan. Ik nam mijn honden regelmatig mee naar het werk. Daar merkte ik dat sommige cliënten dat heel leuk vonden. Ze voelen zich daardoor sneller op hun gemak. Ook in het gesprek. Niet alle aandacht gaat naar jou of je situatie, maar ook – tussendoor – naar de hond. Daardoor wordt het minder beladen of confronterend. Het mooie is dat je het dan juist wél over dingen kunt hebben die anders moeilijker aan de orde komen.

Die positieve ervaring zette me aan het denken. Wat zou er nog meer mogelijk zijn? En hoe kan ik het werken met een hond gerichter inzetten?

Opleiding
Om dat te onderzoeken, heb ik eerst de opleiding Topdog* gedaan. Daar heb ik geleerd om een professionele manier te ontwikkelen om mens en hond te laten samenwerken. Daarna volgde ik de opleiding tot hondengedragsdeskundige, bij Calming Signs. Daar leer je werken volgens de inzichten van Turid Rugaas. Zij kijkt vooral naar de lichaamstaal van honden. Dit gebruik ik ook in mijn begeleiding. Ik ben inmiddels PDTE hondengedragsdeskundige en werk soms in opdracht van baasjes met honden die gedragsproblemen hebben.

Het motto hierin is: niet commanderen, maar communiceren. Je probeert de ander niet strak te houden en je wil op te leggen, maar geeft de ander ruimte en probeert zo goed mogelijk samen te werken. Dat lukt als je de lichaamstaal van honden en mensen leert lezen en hierop leert inspelen. Vooral die inzichten gebruik ik in mijn trajecten.

Boven alles
Honden zijn mijn passie. Niets of niemand heeft mij zoveel geleerd over onvoorwaardelijke vriendschap als zij. Ik geloof in de kracht van hun vacht.

 

Stichting Kwaliteitsregister JeugdHondgenoot Partners


AOC

AOC oost Twello

Op deze groene MBO biedt Hondgenoot groepstrajecten aan kinderen die iets specifieks willen leren of speciale ondersteuning kunnen gebruiken.


Pluryn

Pluryn groep Voorst de Beele

Op de Beele begeleiden wij kinderen die hier wonen. Dit doen we tijdens sociale wandelingen en individuele begeleidingstrajecten in het mooie buitengebied van Voorst.Mindfit

Mind fit Deventer

Aan kinderen die het spannend vinden om naar het voortgezet onderwijs te gaan, bieden we een workshop met honden, die helpt om ‘de grote overstap’ te maken.


Jeugbescherming

Jeugdbescherming Overijssel

In samenwerking met Jeugdbescherming Overijssel begeleiden wij jongeren die vastlopen op verschillende leefgebieden.