Help! Een Hond!

Begeleiding bij angst voor honden

Kennismaking

Waar komt angst voor honden vandaan? Soms is dat heel duidelijk. Je bent bijvoorbeeld een keer heel erg geschrokken van een hond, of door een hond gebeten. Het kan ook zijn dat je geen idee hebt hoe het is ontstaan. Hoe dan ook, lastig is het zeker. Honden zijn namelijk overal.

Hondgenoot helpt je graag om die angst te overwinnen. Voordat we de begeleiding starten, maken we eerst kennis. Vrijblijvend. We kijken waar je precies bang voor bent en hoe die angst is ontstaan – als je dat weet. Daarna leg ik uit wat we allemaal kunnen doen tijdens de bijeenkomsten..

Zie jij het zitten? Dan maak ik een plan dat bij jou past. Soms zijn we in negen bijeenkomsten een eind op weg, soms hebben we wat meer lessen nodig. Dat is niet raar; diep gewortelde angst blaf je niet zo maar weg.

‘Wat gaat hij zo doen?’ 

Veel angst ontstaat doordat we niet goed begrijpen wat een ander bedoelt. Als je zoiets met mensen meemaakt, voelt dat vaak ongemakkelijk. Stel dat een hond jou aankijkt of tegen je been aanduwt en je weet niet waarom. Dan kun je daar onzeker van worden, zenuwachtig of zelfs bang. ‘Wat gaat hij zometeen doen? Wil hij aan me snuffelen? Wil hij me bijten?’

Het vervelende is: als jij je ongemakkelijk voelt, voelt een hond dat aan. En gaat hij zichzelf ook ongemakkelijk voelen.

Begrijpen is de eerste stap

Wat zou het voor jullie allebei fijn zijn als je elkaar beter zou begrijpen. Daar beginnen we mee in de training. Ik vertel je allerlei dingen over het gedrag en de taal van honden. Dat helpt. Als je meer snapt van de lichaamstaal van een hond, begrijp je beter wat hij bedoelt. En wat hij wel of niet gaat doen.

Je gaat ook leren hoe je jouw lichaamstaal kunt gebruiken. Om aan te geven wat je wilt en wat je niet wilt. Het motto daarbij is: niet commanderen, maar communiceren. Dan bouw je een goede band met de hond op. Niet ineens, stap voor stap. We gebruiken daarbij de zg. ‘stress escalatie ladder’. Die is bedacht door Turid Rugaas.

Een hond als maatje

Het leuke is: één van de honden gaat daarbij helpen. Dat wordt jouw maatje, oftewel jouw Hondgenoot tijdens deze begeleiding.

Onze honden zijn heel verschillend. Groot en klein, licht en donker, heel rustig of juist onstuimig. Samen met jou kiezen we altijd de hond die het best past bij jou en wat je wilt leren.

Steeds een stapje verder

Tijdens de eerste bijeenkomsten leer je van alles over de hond. Wie de hond is, wat hij eet, waar hij slaapt, hoe je met hem kan spelen. Ik leer je hoe je kan zien dat hij boos is of juist blij. En hoe de hond laat merken dat hij contact wil, of juist niet.

En, misschien wel het allerbelangrijkste: hoe jij daar het beste mee om kunt gaan. Wat moet je nou doen als een hond naar je toe komt? Of als hij tegen je aan wil springen? Maak je geen zorgen, dat leer je vanzelf. Wat daarbij helpt, is als je je een beetje kunt ontspannen. Daar ondersteun ik je bij. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je op een goede manier ademhaalt.

We forceren niets, maar bouwen de begeleiding stap voor stap op. En jij mag het tempo aangeven. Misschien wil je de eerste keer alleen de honden horen, of vanaf een foto bekijken. En daarna rustig naar een van de honden kijken, terwijl deze buiten aan een riem zit. En misschien wil je de volgende keer onze kleine Biscuit wel aan de lijn over het veld zien lopen. Of mag hij wel een keer voorzichtig aan je snuffelen.

Afronding

Na afronding van de begeleiding krijg je een eindverslag. Plus jouw persoonlijke Hondgenoot certificaat. Misschien ben je nog niet helemaal van je angst af, maar je kunt er wel beter mee omgaan. Je weet nu wat je kunt doen als je een hond tegenkomt en je raakt niet meer in paniek.

Als je wilt, doen we de laatste paar bijeenkomsten in jouw eigen woonomgeving. Dan leer je omgaan met situaties en honden die je elke dag tegenkomt.

Op de laatste bijeenkomst komt er een eindgesprek met je ouders/verzorgers of eventuele begeleiders. Daarin bespreken we wat je allemaal bereikt hebt en laat jij dat zien.

m
Neem contact op
m