Honden spiegelen ons gedrag

 

Honden spiegelen ons gedrag

Als je iets aan jezelf of je situatie wilt veranderen, is het belangrijk dat je begrijpt wat er aan de hand is. Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘Ik weet echt wel hoe ik in elkaar steek’. Meestal klopt dat ook wel aardig. Maar wat veel mensen minder goed weten, is hoe ze overkomen op de ander.

Woorden spelen hierbij een rol, maar lichaamstaal is veel belangrijker. Weet je hoe je toon, de klank van je stem overkomt? En wat is het effect van de expressie in je gezicht? Wat doe je met je ogen: kijk je iemand aan, of kijk je naar beneden? Hoe sta je erbij? Wat straal je uit?

Juist voor dat soort signalen heeft een hond de perfecte antenne. Hij laat je zien hoe je op hem overkomt. Heel direct. Bijvoorbeeld door vrolijk op je af te springen, of te aarzelen. Door rustig te worden, of juist niet. Door je aan te kijken, of zijn hoofd at te wenden.

Met elke reactie houdt de hond jou een spiegel voor. Als je de hondentaal niet zo goed spreekt, kun je daar soms verbaasd over zijn, of van schrikken: ‘Hè, kom ik zo op jou over?’ Het leuke is: je kunt je erin oefenen. Je kunt leren om heel bewust je stem te gebruiken, je ogen en de rest van je lichaam.

Hoe beter je daarin wordt, hoe beter een hond jou begrijpt. Bovendien, wat je met honden leert, kun je ook toepassen in je contact met mensen. Zowel honden als mensen voelen zich prettig bij mensen die zich op hun gemak voelen bij zichzelf. En dat ook uitstralen. Bijvoorbeeld door rechtop te lopen, met hun hoofd omhoog. Door rustig en duidelijk te parten. En door een vriendelijke en open houding te hebben.

Niet iedereen heeft dat van zichzelf. Maar bijna iedereen kan het leren.