Honden maken een stofje los

 

Honden maken een stofje los

Iedereen kent het gevoel dat bij je opkomt als een puppy je in de ogen kijkt. Bijzonder, maar wat gebeurt er nou eigenlijk precies?

Sterkere band en beschermd gevoel
Wetenschappers hebben ontdekt dat er dan een stofje vrijkomt in de hersenen. Zowel bij de hond als bij jezelf. Dat stofje heet oxytocine en het doet twee dingen. Ten eerste versterkt het de band van de hond met zijn baasje. En ten tweede roept het een gevoel van bescherming op.

We noemen dit stofje het knuffelhormoon. Bij mensen ontstaat het ook, vooral tussen moeder en kind. Het versterkt de onderlinge band. Doordat mensen en honden al eeuwenlang samen met elkaar optrekken, gebeurt bij hen hetzelfde. Dit blijkt uit Japans onderzoek.

Minder stress, meer vertrouwen
Hondgenoot maakt gebruik van deze kennis. Eén van de meest opvallende dingen die ik tegenkom in de trainingen, is dat het stresslevel bij kinderen omlaag gaat. Je zíet het gebeuren.

Ook hier speelt dat stofje een rol. Er ontstaat niet alleen een band, maar er gebeurt nog iets anders. Oxytocine zorgt er namelijk voor dat je emoties minder heftig worden. Bij hogere niveaus van dit stofje is een kind beter weerbaar tegen stress en komt zijn lichaam sneller tot rust. Het helpt zelfs om gevoelens van verslaving of angst te verminderen.

Ik zie dit soort effecten elke dag bij de kinderen en jongeren met wie ik werk. Opvallend is dat kinderen met autisme er veel baat bij hebben. Door te werken aan de onderlinge band met de hond verandert er iets. Angst, wantrouwen of afhankelijkheid maken plaats voor zelfvertrouwen, zelfinzicht en weerbaarheid.

En niet alleen bij de kinderen, ook bij mezelf. Honden hebben mijn leven veranderd. Zo’n knuffel gun ik iedereen.